Fàbrica de la Llana (Museu dera Lan)
(Vielha e Mijaran | Vielha - Val d'Aran)

Vielha - Museu de la Llana, màquina de fer madeixes (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vielha - Museu de la Llana, foto antiga

Vielha - Museu de la Llana, foto antiga (Foto: cartell al carrer)

Situació Carrer Major, 37
InterèsEspecial interès Interessant
Fàbrica de llana del segle XIX que conserva el seu interior original i les màquines que servien per treballar la llana. Actualment està habilitada com a museu i es pot visitar en horaris limitats.

Situada a la riba del riu Nere, el corrent del qual aprofitava com a força motriu, va ser construïda a finals del segle XIX per Josep Portolés Vilò (1841-1904), veí de Vielha que havia après l'ofici a Miremont de Comenge (França), d'on procedia la família de la seva dona. L'activitat va ser continuada pel seu fill Rafael Portolès Lafuste (1873-?) i pel seu nét Josep Portolès Fontà (1904-1987).

Per funcionar, l'aigua es conduïa per un canal exterior fins a una roda de fusta que es connectava a un llarg eix. Des de l'exterior, l'eix de fusta subjectava els engranatges de la maquinària i els transmetia la força de l'aigua. L'any 1936 una riuada es va endur el canal exterior de la fàbrica que, des d'aleshores va començar a funcionar amb electricitat fins que va tancar, als anys seixanta del segle XX. L'any 1999 va ser adquirida pel Conselh Generau dera Val d'Aran que va procedir a la restauració i transformació en museu.

Pel que fa a la fabricació, es partia de la llana en brut que portaven els veïns, la qual era pesada per determinar el nombre de madeixes que en sortirien. La primera part del procés es desenvolupava a la planta baixa, on una primera màquina, el diable, estripava, obria i separava els flocs de llana. Després intervenien les cardes: la carda obridora convertia els flocs oberts en una mena de vel (que a vegades es feia servir per fer matalassos) i la carda metxera convertia aquest vel en unes metxes fines que s'enrotllaven en uns petits corrons. Fet això es passava al pis de dalt on s'acabava el procés de filat. En primer lloc la mule-jenny estirava i retorçava el fil, i l'enrotllava en un fus. Posteriorment el torcedor es feia servir per retorçar el fil i la màquina de fer madeixes s'encarregava de fer la darrera torsió per acabar-les.