Santuari de Bastanist
(Montellà i Martinet - Cerdanya)

Montellà i Martinet - Santuari de Bastanist

Montellà i Martinet - Santuari de Bastanist (Foto: Ajuntament de Montellà i Martinet)

Situació Camí de Víllec
L'església de Santa Maria de Bastanist està documentada des de 1322. Se suposa que té el seu origen en un antic hospital o hospici, ja que es troba en un antic lloc de pas, als peus del camí que unia la Cerdanya amb Gòsol. L'església es troba ara completament desfigurada, particularment per la reforma efectuada l'any 1704. Una restauració de mitjan segle XX va posar al descobert les restes de l'antic temple romànic, l'absis i part de la nau. Actualment, l'església és difícil d'observar exteriorment perquè a la capçalera hi ha annexada una casa de colònies.