Nucli urbà de Colera
(Colera - Alt Empordà)

Colera - Rectoria (Foto: Albert Esteves, 2014)

Colera - Platja

Colera - Platja (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Colera
Colera havia estat a l'antiguitat un indret de masos dispersos. L'actual nucli urbà es va urbanitzar de nova planta a partir de l'any 1770, després de la sol·licitud realitzada a Carles III pel pagès de Garriguella, Isidre Ferran Sangenís i els seus germans. No hi ha gaires vestigis d'aquella primera ocupació. Moltes cases van ser destruïdes pels bombardeigs de la Guerra Civil. Cal esmentar per la seva singularitat Ca la Paulina o la Rectoria, ambdues prop de l'església. A la plaça principal del poble hi ha un arbre monumental: és un plàtan plantat l'any 1898 per Pere Homs, alcalde del barri de Colera (entre 1885 i 1934 Colera va ser un barri de Portbou).