Casal de Brastet
(Naut Aran | Unha - Val d'Aran)

Unha - Casal de Brastet (Foto: Jaume Biosca -Arxiu C.E.C.-, 1928)

Unha - Casal de Brastet (Foto: Juli Soler -Arxiu C.E.C.-, c.1910)

Unha - Casal de Brastet (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu C.E.C.-, anys vint)

Situació Carrer Major
EL Casal de Brastet o Çò de Brastet és un antic casal senyorial d'època renaixentista (1580), situat en el camí a Salardú, a l'entrada del poble.

Té planta quadrada i teulada de llicorella a quatre aigües. Compta amb dues garites circulars, amb espitlleres, una d'elles encarada a nord i l'altra damunt del camí, vigilant la vall. Damunt la porta hi ha un matacà defensiu cobert amb una teulada. Compta amb diversos finestrals motllurats i algun elements figuratius esculpits, a la cantonera o sota les garites. Ha estat acuradament restaurada.

Va pertànyer a la família Blanc, de la qual va passar per matrimoni als Moga (1750) i als Ademà (1840).