Baronia de Les
(Les - Val d'Aran)

Les - Baronia de Les (Foto: Isidre Blanc, 2013)

Les - Baronia de Les. Col·legi-residència

Les - Baronia de Les. Col·legi-residència (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Situació Carrer de Sant Blai
Conjunt d'edificis disposats en forma de ela, configurant un pati tancat amb reixa i amb una torre cantonera coronada amb una teulada piramidal. La part més antiga va ser construïda, probablement, al segle XVII. Ja al segle XX es va construir un altre edifici, de grans proporcions, destinat a col·legi i residència.

Les era una baronia medieval amb un sistema senyorial diferenciat de la resta de Vall. Al segle XIII n'era titular Augèr de Berbedà i al segle següent Ademar de Les. L'any 1473 era dels March i va passar als Cao de Benós l'any 1630. Establerts al castell de Les, van haver de baixar al pla i construir la nova residència quan, l'any 1650 el castell va ser cremat per les tropes filipistes.