Can Viver de Torrebonica (Terrassa - Eixample i rodal - Vallès Occidental)

Can VIver de Torrebonica - l'antic Sanatori

Torrebonica, vista des del cementiri de Terrassa (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

TipusEdifici públic
AutorJosep Domènech i Mansana
Situació A 300 m de la N-150 (de Sabadell a Terrassa), km 15,7
Can Viver de Torrebonica és una antiga masia convertida, al segle XX, en sanatori (de la Verge de Montserrat) i granja agrícola. Situada al veïnat de Torrebonica, és un monument del municipi de Terrassa protegit com a bé cultural d'interès local.

Es tracta d'un edifici de grans proporcions, de planta rectangular, format per planta baixa i tres pisos. És de composició clàssica i simètrica.

El cos central presenta una part que sobresurt de la línia de la façana i està flanquejat per dues grans torres de coberta piramidal. Al cim sobresurt la coberta d'una lluerna amb cúpula que remata aquest cos central.

La planta baixa presenta una galeria d'arcs de mig punt, on es troba l'accés principal. Les plantes superiors presenten obertures rectangulars de confecció contemporània.

L'edifici s'estén en ambdós costats amb altres cossos adjacents i de la mateixa factura; a la part dreta s'hi aixeca una capella de regust barroc. El tractament de les façanes és amb estuc de color cremat i esgrafiats (sobretot a la capella) de factura contemporània.

[Font: Viquipèdia]

En aquests moments (2014), pertany a la fundació Sant Llàtzer, i està en desús.