Termes Romanes
(Caldes de Montbui - Vallès Oriental)

Caldes de Montbui - Termes Romanes (Foto: Graciel·la Vidal, 2014)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
EstilArt antic
Situació Plaça de la Font del Lleó, 3
Les termes romanes de Caldes de Montbui, origen de la vila, són de les més ben conservades de tota la península Ibèrica. Les estructures més antigues que es conserven daten de finals del segle II aC. Formaven un conjunt arquitectònic molt extens, del qual només es conserva una part. En origen, abastava l'antic hospital, els balnearis de Can Rius i Broquetas i la plaça de la Font del Lleó, un brollador d'aigua termal a més de 70 graus. La piscina que ara podem contemplar va estar en funcionament fins al segle XIV i posteriorment es va fer servir de graner públic. Al seu damunt es va construir l'antic ajuntament, l'enderrocament del qual va permetre restaurar les termes, l'any 1957.

La part conservada permet apercebre la monumentalitat de les termes, cobertes amb volta de canó, que ha estat en part reconstruïda. La piscina, rectangular, té una llargada d'uns 12 m, amb cinc graons, i encara conserva les entrades i sortides d'aigua. Destaca el paviment fet de picadís de pedra i terrissa barrejat amb calç.