Pont medieval de Caldes
(Caldes de Montbui - Vallès Oriental)

Caldes de Montbui - Pont medieval (Foto: Deosringas, 2011)

Caldes de Montbui - Pont medieval. Postal antiga

TipusPonts i aqüeductes
Situació Carrer del Pont
Tot i que es coneix popularment com el Pont Romà el seu origen cal situar-lo entre els segles XIII i XIV*, segurament aprofitant les bases i fonaments d'època romana. L'any 2016, ha estat objecte de diverses modificacions al llarg dels segles. L'any 1894 es va construir al damunt una estructura de maó per guanyar amplada, amb un seguit d'arcs rebaixats, damunt dels quals es va situar, l'any 1980, una llosa de formigó. La construcció d'un pont modern al seu costat va permetre que, l'any 2015, s'enderroquessin els afegits i el pont recuperés el seu aspecte original.

El pont consta de dos arcs de mig punt, d’amplada diferent, que descansen en un pilar central i dos estreps laterals que enllacen amb els marges de la riera. L’arc més gran és el que salva el pas de l’aigua. Damunt del pilar central, entre els dos arcs, hi ha una obertura coronada amb un petit arc de mig punt que actua de descàrrega. La calçada era de doble pendent, del tipus d’esquena d’ase, amb el punt més alt situat sobre l’eix de l’arc més gran.

L'any 2016 el departament de Cristal·lografia i Mineralogia de la Universitat de Barcelona i l’empresa Patrimoni 2.0 van fer un estudi a partir de carboni 14 que va situar la data de construcció al voltant de 1440, amb un marge d'error que oscil·la entre 1360 i 1520.