Memorial Walter Benjamin
(Portbou - Alt Empordà)

Portbou - Memorial Walter Benjamin

Portbou - Memorial Walter Benjamin (Foto: Albert Esteves, 2014)

AutorDani Karavan
Situació Placeta del Cementiri
Walter Benjamin va ser un filòsof i escriptor jueu alemany nascut a Berlín l'any 1892 i que el 1940 va intentar creuar la frontera franco-espanyola fugint del nazisme amb la intenció d’arribar a Portugal i embarcar cap a Amèrica. No ho va aconseguir i es va suïcidar a Portbou aquell mateix any.

Amb motiu del 50è aniversari de la seva mort, l'any 1994, es va inaugurar un monument commemoratiu, finançat per la Generalitat de Catalunya i el Govern de la República Federal d’Alemanya. Va ser encarregat a l'artista israelià Dani Karavan, que el va titular Passatges, en referència a l'obra inconclusa de Benjamin, Passagenwerk.

Es tracta d'una mena de passadís esglaonat que, des de la placeta del Cementiri, mitjançant una estructura de ferro, penetra dins el sòl deixant-nos veure l'aigua i el paisatge de la badia.