Castell de l'Oluja Baixa
(Les Oluges - Segarra)

Les Oluges - Castell de l'Oluja Baixa

Les Oluges - Castell de l'Oluja Baixa (Foto: Albert Esteves, 2014)

Les Oluges - Castell de l'Oluja Baixa (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1918)

Situació Plaça Major
Anomenat també Castell de l'Oluja Jussana per distingir-lo del castell situat a la part alta del poble. Al documents del segle XIV ja s'indica que el terme del castell, està dividit en dues parts: sobirana i jussana; en aquesta darrera s'esmenta el Castell Nou. En tots dos termes hi tenen possessions els membres de la família Oluja. Durant la guerra civil del segle XV, els Oluja eren partidaris del rei Joan II i en el seu castell s'hi va hostatjar l'infant Ferran, el futur rei Catòlic. L'edifici actual és fruit d'una reforma renaixentista del segle XVI, que es va fer mantenint les estructures medievals. L'edifici està format per dos cossos, un més alt que deuria correspondre a l'antiga torre, i un de més baix, tots dos habilitats com habitatge. Hi destaquen dues finestres motllurades amb guardapols mixtilini i escut a la llinda. El portal, situat en un cos més baix, és de mig punt, adovellat. L'edifici va servir d'escola i actualment és la seu de l'Ajuntament i hostatja també un establiment de turisme rural.