Sant Pere de Montfalcó
(Les Oluges - Segarra)

Les Oluges - Sant Pere de Monfalcó

Les Oluges - Sant Pere de Monfalcó (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Montfalcó Murallat
Poc documentada en època medieval, segurament va ser constituïda poc després de la conquesta del castell de Montfacó, a mitjan segle XI. El primer esment documentat és un inventari dels béns de Guillem Ramon, comte de Cerdanya, dels anys 1068-95. L'edifici actual, situat a l'extrem oriental del recinte, és un edifici molt transformat i desfigurat, difícil d'observar des de dins del recinte. Té una sola nau coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular, tancat per un envà per convertir-lo en sagristia. Durant els segles XVII i XVIII es van construir les capelles laterals i la torre campanar. La porta és de mig punt, adovellada, amb guardapols i imposta decorada amb elements geomètrics. El campanar va ser utilitzat també com a torre de defensa.