Castell de Bellveí
(Torrefeta i Florejacs - Segarra)

Bellveí - Castell

Bellveí - Castell

Bellveí - Castell

Situació Bellveí. Carrer Ample
El castell de Bellveí va ser alçat a començament del segle XI. Està documentat des de l'any 1040 i pertanyia als dominis senyorials de la canònica urgellenca. Al segle XIV era senyorejat per la família dels Sacirera i posteriorment ho va ser pels Agulló-Pinós, esdevinguts al segle XVIII marquesos de Gironella, que en van mantenir els drets fins al segle XIX.

Com tants altres castells de la comarca, en perdre la seva funció militar al segle XVI, va transformar-se en un gran casal senyorial que és el que ens ha pervingut en gran mesura, tot i que molt transformat per les successives divisions en habitatges separats. La seva construcció deuria produir-se en època de Miquel d’Agulló i de Pinós, ennoblit per Felip II l'any 1586. L'escut dels Agulló-Pinós pot veure's encara en una dels murs del castell. Les façanes meridional i de llevant són les més ben conservades. A la façana sud hi ha alguns finestrals amb restes de la decoració renaixentista.