Santa Maria de Castellmeià
(Torrefeta i Florejacs - Segarra)

Llor -Santa Maria de Castellmeià

Llor -Santa Maria de Castellmeià (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Ctra. L-324, km 2, desv.dreta
Es coneix també com la Mare de Déu de la Llet, i està situada a pocs metres del castell. Era sufragània de Sant Julià de Llor. L'edifici va ser construït en ple segle XII tot i que segurament hi hagué un temple més antic, construït a l'època del repoblament, un segle abans. Consta d'una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada i capçada amb un absis semicircular, sobrealçat, el qual s'obre a la nau per mitjà d'un arc triomfal. L'absis té una finestra de doble esqueixada, gairebé colgada sota la gleba del camp contigu. Al costat sud hi ha una petita capella. La porta és al frontis, i consta de dos arcs de mig punt degradats. A la clau de l'arc interior hi ha un escut heràldic de la família Vergós.