Església de Santa Maria de Fenals d'Amunt
(Castell, Platja d'Aro i s'Agaró - Baix Empordà)

Castell d'Aro - Santa Maria de Fenals d'Amunt

Castell d'Aro - Santa Maria de Fenals d'Amunt (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Camí que surt de la ctra. de Calonge a Romanyà
Documentada des de l'any 968, l'església vella de Santa Maria de Fenals es troba enmig dels boscos de les Gavarres. Va ser possessió del monestir de Sant Feliu de Guíxols. L'edifici que ara podem contemplar va ser bastit al segle XI i es va mantenir oberta al culte fins al segle XVIII, quan la parròquia va passar a l'església de Fenals d'Aro. Després es va abandonar i va acabar servit de pallissa de la masia veïna, ara ruïnosa. Modernament ha estat restaurada. Consta d'una sola nau, coberta amb volta de canó i amb un arc toral al mig, i capçada amb un absis semicircular ornamentat amb arcuacions i lesenes de tipus llombard. La part del frontis es va esfondrar i va ser reconstruïda. A la banda de migdia hi ha una porta adovellada de mig punt i un gran arc també de mig punt, obert en època tardana.