Església de Sant Domènec (o Sant Damià) del Far
(Torrefeta i Florejacs - Segarra)

El Far - Església de Sant Domènec

El Far - Església de Sant Domènec (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació El Far. Ctra. del Llor a Comabella
Petita esglesiola situada al costat de la masoveria del Far. També es coneix con Sant Damià. Va ser feta construir l'any 1881 per Antoni Tàssies. La família Tàssies ha estat la propietària del lloc des del segle XVI. Al seu arxiu familiar consta que la data de benedicció d'aquesta capella, duta a terme pel rector de Llor, fou l'any 1596. Un altre document de 1666 n'esmenta la ubicació: ...una pessa de terra nomenada lo tros del hort en la qual an feta una capella y un hort clos afronte a sol ixent ab lo camí qui va del Far al Llor...*

La capella actual, del segle XIX, és un edifici de planta rectangular, fet amb carreus de pedra de mida irregular, amb un airós campanar de cadireta al capdamunt del frontis. La porta és de mig punt i al seu damunt hi ha una placa de pedra amb la data 1881 i el nom d'Antoni Tàssies. Al costat de la capella hi ha el cementiri familiar, amb una estela funerària damunt la porta.

*Informació extreta de l'estudi "Arquitectura religiosa del segle XVIII a la Segarra i l'Urgell. Condicionants, artífex i pràctica constructiva", de Maria Garganté Llanes, publicat per la Fundació Noguera l'any 2006