Castell de la Morana
(Torrefeta i Florejacs - Segarra)

La Morana - Castell

La Morana - Castell

La Morana - Castell

Situació La Morana. Carrer del Vent
Situat al bell mig del nucli de la Morana, el castell està documentat des de 1040 (castellum Morane), com a possessió del comtat d'Urgell, però no és descartable que el seu origen fos anterior i, per tant, construït pels sarraïns. Durant l'època medieval va pertànyer a diverses famílies i al segle XVIII era dels barons de Maldà. Ha estat restaurat entrat el segle XXI.

La restauració ha conservat la part baixa d'una torre quadrada, ben visible des de la plaça, que es correspon amb una època ben reculada, probablement a cavall dels segles XII-XIII, tot i que no es pot descartar un origen anterior. És feta amb carreus irregulars, alguns ben amples, entre els quals hi ha l'estret espai de les espitlleres. La resta d'edificis, ara rehabilitats, conformen un gran casal senyorial que ha sofert nombroses modificacions entre els segles XVI i XIX. És ben interessant el portal exterior, adovellat i ornat amb un escut, que dóna accés a una mena d'atri on hi ha un altre portal adovellat que constitueix la porta de l'edifici.