Priorat de Santa Maria de Tauladells (Gra)
(Torrefeta i Florejacs - Segarra)

Gra - Santa Maria de Tauladells

Gra - Santa Maria de Tauladells (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Camí de les Pallargues a Concabella o camí que surt de Gra
Necessita intervenció urgent
Isolada enmig dels camps, la silueta del que fou l'església del priorat agustinià femení de Santa Maria de Tauladells, té un aspecte trist i decadent. Descurada i mig enrunada, ara mateix té u aspecte agònic, com si hagués de desaparèixer per sempre en ben poc temps.

Sabem de la seva existència des de l'any 1180 i era possessió de la canònica de Guissona. L'any 1248 es va fundar el priorat, impulsat per Gueraua de Coscó, el qual va assolir la seva independència pocs anys després, el 1266, i la va mantenir fins al segle XV. L'any 1773 s'hi van fer obres de reforma.

L'edifici consta d'una nau coberta amb volta de canó apuntada, reforçada amb un arc toral, i que arrenca d'una cornisa motllurada. Està capçada amb un absis semicircular obert amb una finestra de doble esqueixada, d'una sola peça. A l'interior de la nau hi ha dues capelletes buidades als murs. A la façana de ponent hi ha la porta, adovellada, actualment tapiada. L'aparell constructiu està format per carreus molt ben tallats, especialment a la part de l'absis, de mida irregular. Per les seves característiques, degué ser construït al segle XIII.

L'estat ruïnós de l'església, però amb el perímetre i part de la volta encara dempeus, exigeix una intervenció urgent si no volem que aquesta petita joia, encara salvable, s'acabi d'enrunar del tot.