Conjunt de S'Agaró
(Castell, Platja d'Aro i s'Agaró - Baix Empordà)

S'Agaró

S'Agaró

AutorRafael Masó Valentí, Francesc Folguera Grassi, Adolf Florensa Ferrer
Situació Entre Sant Feliu i Platja d'Aro, al costat de la platja de Sant Pol
S'Agaró és un conjunt urbanístic excepcional perquè constitueix l'expressió més nítida, i més ben conservada, de l'esperit del Noucentisme a Catalunya. A començament dels anys vint del segle passat, l'espai comprès entre la badia de Sant Pol i la platja de Sa Conca era un terreny verge. De fet, no tenia ni nom, es va anomenar S'Agaró pel nom del rierol que hi passava. Va ser Josep Ensesa Gubert qui va promoure la urbanització de l'indret, entès com una comunitat de xalets només accessibles per a l'alta burgesia catalana.

La primera casa, Senya Blanca, va ser construïda l'any 1922 i, a poc a poc, tot el conjunt es va omplir de pòrtics, arcades, terrasses, finestrals antics... tot inspirat en la voluntat de retorn a l'arquitectura popular, al mediterranisme i a les referències clàssiques tan preuats pel Noucentisme. Rafael Masó va ser l'arquitecte que va projectar una gran part dels xalets i la major part dels elements urbans del conjunt: places, escales, equipaments, etc. La seva tasca va ser continuada per Francesc Folguera i posteriorment per Adolf Florensa.

El Camí de Ronda, dissenyat per Folguera, que ressegueix la urbanització per la costa, entre les platges de Sant Pol i Sa Conca, és un passeig ineludible, que permet la contemplació de la façana marítima d'alguns dels xalets més representatius del conjunt residencial.