Església de Sant Salvador de Tarroja
(Tarroja de Segarra - Segarra)

Tarroja de Segarra -  Església de Sant Salvador, porta lateral

Tarroja de Segarra - Església de Sant Salvador, porta lateral (Foto: Albert Esteves, 2014)

Tarroja de Segarra -  Edifici adossat a l'església

Tarroja de Segarra - Edifici adossat a l'església (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Plaça de l'Església
El primer esment documental conservat de la parròquia de Sant Salvador de Tarroja és de l'any 1176. D'aquell edifici romànic no n'ha pervingut cap vestigi. L'actual edifici, de notables dimensions, va ser aixecat durant la segona meitat del segle XVIII, i es va consagrar l'any 1795, sent rector mossèn Miquel Garriga. Hi van aportar els recursos les famílies de les cases Tella i Capell. Anys més tard es va construir la capella de la Puríssima Concepció.

És un temple d'una sola nau, coberta amb volta de llunetes, amb capelles laterals, transsepte i cúpula al creuer. El presbiteri, poligonal a l'interior, té una coberta de petxina. La decoració és impactant per la seva policromia. La façana principal està dividida en tres cossos mitjançant pilastres de carreus. El cos central és coronat amb un frontó triangular. La gran portalada està flanquejada per dues columnes que sostenen un entaulament presidit pel sant patró dins una fornícula.

A la part meridional de la façana, on arrenca el campanar, hi ha una casa que podria haver format part de l'església en època anterior o bé de les dependències de l'antic castell. És probable que les pedres d'aquest castell, documentat des de l'any 1040, es fessin servir per bastir el campanar.