Casa Sileta
(Tarroja de Segarra - Segarra)

Tarroja de Segarra - Casa Sileta

Tarroja de Segarra - Casa Sileta (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Carrer de la Bassa i plaça del Portal de Baix
Gran casal renaixentista, de tipus senyorial i d'origen molt antic. Va pertànyer a la família Colom durant el segle XV i posteriorment als Capell. Degué ser reformat cap al segle XVII, atenent a les característiques de la façana que dóna a la plaça del portal de Baix, i de nou al XVIII, època a la qual pertany la façana del carrer de la Bassa, i al XIX, quan es va fer l'ampliació per la banda sud. La façana de la plaça té un portal adovellat de mig punt i al seu damunt una finestra balconera amb un escut nobiliari a la llinda. A la mateixa façana hi ha un altra porta adovellada, tapiada, i diverses finestres amb guardapols i ampits motllurats. La façana meridional té també finestrals i balcons emmarcats amb pedra. A la llinda d'un d'ells hi ha la data de 1754. L'any 1888 es va afegir un nou cos, amb unes notables escalinates que baixen als horts, comunicat per un pont amb barana de balustres.

Segons Charles F. Merrill, professor de la Saint Mary's University de Maryland i autor del llibre Colom. 500 anys enganyats, en aquesta casa hi va néixer Cristòfor Colom, descobridor d'Amèrica.