Castell de Sant Guim
(Sant Guim de la Plana - Segarra)

Sant Guim de la Plana - Columna davant del Castell (Foto: Albert Esteves, 2014)

Sant Guim de la Plana - Església i Castell

Sant Guim de la Plana - Església i Castell (Foto: Francesc Blasi -Arxiu C.E.C.-, anys 20-30)

Situació Placeta del Castell
La coincidència de nom amb el castell també segarrenc de Sant Guim de la Rabassa fa que les notícies antigues relatives a aquest castell siguin confoses. La primera referència documental és de l'any 1065 i al segle següent es coneix un Berenguer de Santguim que probablement n'era el castlà.

Del castell medieval no hi ha rastre. Al seu lloc hi ha un gran casal senyorial del segle XVI-XVII. És un edifici de planta trapezial, amb grans contraforts atalussats a les cantoneres. Està fet amb carreus de mida irregular, més o menys enfilats. Conserva restes d'un gran finestral renaixentista, transformat en barroerament en un balcó, i altres finestres de llinda monolítica emmarcats amb grans carreus de pedra. La conversió de l'edifici en diversos habitatges ha desfigurat en gran mesura la seva estructura i fesomia original.