Comabella
(Sant Guim de la Plana - Segarra)

Sant Guim de la Plana - Comabella

Sant Guim de la Plana - Comabella (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Ctra. del Llor al Portell
El lloc de Comabella està documentat des de l'any 1065 i sabem que tenia una torre fortificada que posteriorment es convertí en castell (castrum de Comabella). La seva jurisdicció va pertànyer des del segle XIII al prepòsit de Solsona.

Aquell castell no ha deixat vestigis però podem endevinar que bona part de l'estructura de les cases que formen el petit nucli urbà en deuria formar part. Com tants altres poblets segarrencs, amb prou feines s'ha vist alterat pel pas dels segles, i la seva constitució com a clos murat en cara es manté. Són ben interessants els carrerons estrets que el travessen, en bona part coberts i reforçats amb arcs ogivals. El més singular és un carreró sense sortida el qual, segons la tradició, es feia servir quan s'anava de cacera per acorralar els animals un cop se'ls havia fet entrar al poble. Hi havia també un forn comunitari on es coïa pa de gla.