Església del Sant Àngel Custodi
(Barcelona | Hostafrancs - Barcelonès)

Bacelona - Església del Sant Àngel Custodi, capella del Santíssim

Bacelona - Església del Sant Àngel Custodi, capella del Santíssim (Foto: Albert Esteves, 2014)

AutorAdrià Casademunt Vidal
Situació Vilardell, 52-54 / Sant Roc, 29
InterèsEspecial interès Interessant
Hi hagué en aquest lloc una primera església, iniciada l'any 1855 i enllestida dos anys després, segons projecte de Narcís Josep M. Bladó. Les reduïdes dimensions del temple van provocar el seu enderrocament i la construcció d'un nou edifici, encarregat a l'arquitecte Adrià Casademunt, l'any 1884. Les obres no es van dur a terme fins als anys 1891 a 1896.

En primer lloc, es va construir la capella del Santíssim, un cos aïllat, amb cúpula, amb entrada pel carrer Vilardell i connectada a l'absis de l'església. Aquesta consta de tres naus, separades per arcs ogivals sobre columnes cilíndriques amb grans capitells que recorden l'estil jònic. L'absis és semicircular, amb girola. El frontis és fet amb carreus de pedra i té un aire casteller, formant una mena de torre flanquejada per dues torretes octogonals i coronada amb el campanar, on hi ha el rellotge. Les dues portes, la del frontis i la lateral són d'arc ogival.

L'incendi de l'any 1936 va destruir la talla gòtica de l'Àngel Custodi, del segle XIV, que presidia l'altar major i que acabada la Guerra va ser substituïda per una reproducció moderna.