Parc de l'Espanya Industrial
(Barcelona | Sants - Barcelonès)

Barcelona - Parc de l'Espanya Industrial, Alto Rhapsody (Foto: Albert Esteves, 2014)

TipusParcs i jardins
AutorLuis Peña Ganchegui / Antón Pagola / Monserrat Ruiz
Situació Muntadas, 1-5 / Rector Triadó, 75-79 / Watt, 24-34
InterèsEspecial interès Interessant
L'empresa tèxtil La España Industrial va ser constituïda per la família igualadina dels Muntadas l'any 1847, i va ser pionera a Espanya en la indústria del cotó. La fàbrica es va ubicar entre els termes de Sants i Hostafrancs i va ser acabada l'any 1853. Es coneixia popularment com el Vapor Nou, per contraposició al Vapor Vell, construït al mateix barri uns anys abans. El 1880 tenia 2500 treballadors i fins i tot va arribar a comptar amb un equip de futbol. El 1972, la fabricació es va traslladar a Mollet del Vallès i finalment l'empresa tancà el 1981.

L'any 1985, després d'una forta reivindicació veïnal, es va començar a construir l'actual parc aprofitant una part del solar de l'antiga fàbrica, les naus de la qual van ser enderrocades. Només ha sobreviscut el portal d'entrada, l'escola i la casa del Mig, ara ocupada per oficines municipals. El projecte del parc va ser dirigit per l'arquitecte basc Luis Peña Ganchegui i està caracteritzat per tenir un llac navegable tancat amb una graderia blanca damunt la qual emergeixen nou torres de llum, que constitueixen la senya d'identitat del parc. Dos anys més tard es va construir un immens drac metàl·lic, obra d'Andrés Nagel i s'hi van ubicar diverses escultures guardades als magatzems municipals, procedents de l'Exposició Universal de 1929.

A més, el parc compta amb altres escultures d'interès: el Neptú de Manuel Fuxà (1881) situada al centre del llac (còpia del que està situat al llac del parc de la Ciutadella), els Bous de l'Abundància, d'Antoni Alsina (1928), la Venus Moderna, de José Pérez Pérez "Peresejo" (1929), una reproducció del Tors de Dona, d'Enric Casanovas (1947), Lauda V, de Pablo Palazuelo (1985) i Alto Rhapsody, d'Anthony Caro (1985).