Castell de la Manresana
(Sant Ramon - Segarra)

Sant Ramon - Castell de la Manresana

Sant Ramon - Castell de la Manresana (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació La Manresana. Carrer del Castell
Situat en un turó, al nucli de la Manresana, ara un barri de Sant Ramon, està documentat des de 1066. Era senyorejat per la família Llobera, que posseïa també el castell de Portell, feudataris en un inici dels comtes de Cerdanya. Dels Llobera va passar a mans dels Ribelles i d'aquests, a mitjan segle XIII, als Messina. L'any 1379, Elionor de Messina es va casar amb Hug de Copons, nissaga que en va mantenir la propietat fins al segle XIX. L'any 1767 el rei Carles III d’Espanya va concedir el títol de marquès de la Manresana a Ramon Ignasi de Copons i d'Ivorra, vescomte de Mont-ros i baró de Sant Vicenç dels Horts.

Actualment es conserva una part de l'antiga muralla, atalussada i amb espitlleres, que forma part de l'estructura d'una casa edificada al segle XVIII aprofitant estructures del castell. Al seu costat hi ha diversos panys de mur mig enrunats, restes d'una torre i altres estructures de diverses èpoques, les més antigues de les quals podrien datar-se en època gòtica.