Cooperativa La Lleialtat Santsenca
(Barcelona | Sants - Barcelonès)

Barcelona - Cooperativa La Lleialtat Santsenca (Foto: dia de la inauguració)

TipusAteneus i centres socials
AutorJosep Alemany Juvé
Situació Olzinelles, 31 / Altafulla, 1-7
La Cooperativa La Lealtad Sansense va ser fundada l'any 1891 amb l'objectiu principal de constituir un economat per als seus socis. Va tenir diverses seus fins que, l'any 1928 es va construir un nou edifici a la confluència del carrer Olzinelles amb el d'Altafulla. L'any 1943 va ser absorbida per una altra cooperativa, La Flor de Maig, fins que es va dissoldre, l'any 1950. Posteriorment, l'edifici va ser utilitzat com a fàbrica de torrons i, més tard, com a discoteca.

L'estil de l'edifici es pot considerar proper al darrer noucentisme, amb elements extrets del repertori clàssic, adaptats a un tipus d'edifici social que havia de gaudir d'amplis finestrals i una ornamentació sòbria però digna d'una seu representativa.

Està compost per tres cossos estructurals, dos cap als carrers i un interior. L'equip d'Harquitectes ha finalitzat la restauració, que ha comportat un sanejament i buidatge de l'espai interior, fent-lo diàfan. Un atri amb lluerna organitza els recorreguts per passarel·les i escales. Segons ells mateixos, s'inspiren en el Teatro-Oficina de Lina Bo Bardi.

S'ha tingut en compte la sostenibilitat, treballant la bioclimatització i l'ús de materials nus.