Les Tres Xemeneies
(Barcelona | Poble Sec - Barcelonès)

Barcelona - Les Tres Xemeneies (Foto: Albert Esteves, 2014)

Barcelona - Les Tres Xemeneies (Foto: Sergi Suárez, 2023)

AutorNarcís Xifra, eng. / Domènec Balet, m.o.
Situació Cabanes / Av. Paral·lel
La Sociedad Española de Electricidad va ser fundada l'any 1881 i dos anys després es va construir la central tèrmica del Poble Sec, amb dinamos mogudes per combustió de carbó. Posteriorment, l'empresa va passar a denominar-se Compañía Barcelonesa de Electricidad i va ser absorbida per l'empresa canadenca Barcelona Traction, Light and Power, popularment coneguda com a la Canadenca, impulsada per Fredrick S. Pearson i Carles E. Montañés. La primera xemeneia va ser alçada l'any 1896, la segona el 1908 i la tercera el 1917. Malgrat la diferència d'edat, totes tres són idèntiques i han acabat convertint-se en un dels referents més populars del barri i de la Barcelona marítima. Per això, quan es va enderrocar la central elèctrica es va decidir conservar-les, integrades entre els nous edificis d'oficines de Red Eléctrica Española, i del parc públic que pren el nom de les Tres Xemeneies.

La seu central de Fecsa és de Pere Riera i Josep Gutiérrez, de 1990.