Creu d'Hostafrancs
(Els Plans de Sió - Segarra)

Plans de Sió - Creu d'Hostafrancs (Foto: Albert Esteves, 2015)

Plans de Sió - Creu d'Hostafrancs (Foto: Albert Bastardes "Les Creus al Vent", 1917)

TipusCreus monumentals
Situació Hostafrancs. Plaça de l'Església
InterèsEspecial interès Interessant
És una de les poques creus gòtic-renaixentistes que es van salvar de la destrossa de símbols religiosos de l'any 1936. Segons el Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat, podria ser que aquesta creu fos l'obra que contractà l'any 1517 el picapedrer basc Pasqual de Gancia, l'import de la qual va ser satisfet pel capellà d'Hostafrancs, Jaume Rialp.

Està situada al costat de l'església de Sant Bartomeu, alçada damunt d'una graonada i un fust octogonal, restaurats l'any 1950. És una creu botonada. Mostra a una cara el Crist crucificat, amb els dos lladres i un àngel, als botons. Al revers hi ha la Mare de Déu, amb els símbols dels evangelistes als botons. Al nus, sota petits dossers, diversos sants amb els seus atributs.