Nucli d'Hostafrancs
(Els Plans de Sió - Segarra)

Plans de Sió - Hostafrancs (Foto: Albert Esteves, 2015)

Plans de Sió - Hostafrancs, casa coneguda com el Castell

Plans de Sió - Hostafrancs, casa coneguda com el Castell (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Ctra. L-324. Km 10,500
El lloc d'Hostafrancs té un origen medieval, coetani al repoblament de la vall del Sió després de la conquesta del segle XI. Està documentat des de l'any 1063 i posseïa un castell que no ha deixat cap vestigi. Tanmateix, hi ha un gran casal del segle XVII, ara gairebé enrunat, que es coneix com el castell i que probablement ocupa el lloc de l'antic castell medieval. La senyoria del lloc va recaure al capítol d'Urgell fins l'extinció de les senyories, al segle XIX. Com tants altres pobles de la comarca, conserva en gran mesura l'estructura antiga i les seves cases són en sa major part dels segles XVII i XVIII.