Sant Salvador de Concabella
(Els Plans de Sió - Segarra)

Plans de Sió - Sant Salvador de Concabella

Plans de Sió - Sant Salvador de Concabella (Foto: Albert Esteves, 2015)

Plans de Sió - Sant Salvador de Concabella (Foto: Jordi Contijoch (Patrimoni.Gencat), 2006)

Situació Concabella. Plaça de l'Església
InterèsEspecial interès Interessant
Degué ser construïda poc després del castell, cap a mitjan segle XI, depenent de Santa Maria de Guissona. Un segle després va passar a dependre de la canònica de Solsona. Tanmateix, l'edifici actual, tot i ser encara d'estil romànic, és posterior, segurament de cap al tombant dels segles XII-XIII. Té una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada i capçada amb un absis semicircular, molt desfigurat en ser sobrealçat juntament amb la nau, i dissimulat exteriorment per les construccions annexes. Hi dues capelles laterals, construïdes amb posterioritat, igual que el campanar d'espadanya, de dos ulls.

L'element més interessant és la portada, inscrita en un cos rectangular lleugerament avançat respecte al mur de la nau i coronat per una cornisa amb mènsules, força malmesa. La porta està formada per tres arquivoltes motllurades, en degradació, que descansen sobre columnes amb capitells esculpits. Els fusts de les columnes vans ser reposats en una restauració moderna. Pel que fa als capitells, tots ells són diferents, malgrat que els sis estan decorats amb motius vegetals.