Palau de la Premsa
(Barcelona | Poble Sec - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Premsa (Foto: Albert Esteves, 2015)

Barcelona - Palau de la Premsa (Foto: Albert Esteves)

AutorPere Domènech Roura
Situació Av. Rius i Taulet, 5
InterèsEspecial interès Interessant
Aquest edifici va ser projectat l'any 1926 amb motiu de l'Exposició Universal de 1929. Estava destinat a acollir la premsa acreditada que havia de cobrir l'esdeveniment. És una obra difícil de qualificar estilísticament. Projectat per Domènech Roura, fill de Domènech i Muntaner, recorda sobre manera l'estil utilitzat per aquest gran arquitecte modernista a l'Hospital de Sant Pau. Això, i els materials utilitzats, sobretot maó vist i ceràmica vidriada, conviden a qualificar-lo de tardomodernista, tot i que molts autors el cataloguen com eclèctic o historicista. És ben cert que en la composició de les façanes es deixa sentir força la influència mudèjar, juntament amb el neogòtic i el neoromànic.

Durant molt de temps va ser la seu de la Guàrdia Urbana. En l'actualitat roman desocupat, a la recerca d'un destí que no se li acaba de trobar. I és una llàstima perquè es tracta d'un edifici de gran expressivitat, situat en un entorn formidable, als peus de Montjuïc.