Nucli de Ratera
(Els Plans de Sió - Segarra)

Plans de Sió - Ratera. Ruïnes de Cal Guerxo (Foto: Albert Esteves, 2015)

Plans de Sió - Ratera. Portal de Cal Guerxo

Plans de Sió - Ratera. Portal de Cal Guerxo (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Ctra. L-304, km 5
El petit nucli de Ratera està format per només quatre cases, les quals formen un clos, obert només per un costat mitjançant un pas cobert que aboca a una petita placeta, amb un pou. La casa més gran, que conserva un gran portal adovellat, és cal Mariol. L'església queda fora del tancat.

També fora del nucli clos es poden veure encara les ruïnes de l'antic mas de Cal Guerxo, amb l'escut familiar a la llinda d'una porta. El Guerxo de Ratera (de nom real, Pere Sorribes) va ser un important capitost carlí, mort en batalla l'any 1872. En l'actualitat és un personatge llegendari molt popular a la comarca. El seu malnom li prové de la manca d'un ull que, segons la llegenda, es va arrencar ell mateix quan va ser ferit mentre mirava per una espitllera. La llegenda també diu que era un home molt autoritari i de mal caràcter i que va ser assassinat pels seus propis homes.