Castell de les Pallargues
(Els Plans de Sió - Segarra)

Plans de Sió - Castell de les Pallargues

Plans de Sió - Castell de les Pallargues (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Les Pallargues. Carrer Prat de la Riba, 5
El gran casalot senyorial que podem contemplar actualment és fruit de la transformació duta a terme al segle XVI de l'antic castell medieval, tot i que s'han conservat alguns dels seus elements més antics.

El seu origen cal cercar-lo a l'època de la reconquesta de la vall, a començament del segle XI. L'esment documental més antic és de l'any 1040 (castellum Espalargi), quan pertanyia a la canònica urgellenca. Va pertànyer a Berenguer de Rajadell (1315) i a Joan de Concabella (1358). L'any 1590 n'era senyor Onofre d'Argençola, la família del qual el va conservar fins al segle XIX. Mai ha deixat d'estar habitat, la qual cosa n'ha facilitat la seva bona conservació.

De la seva façana en destaca la gran arcada gòtica (la més ampla del gòtic català). Els finestrals, rectangulars, estan emmarcats amb grans carreus de pedra motllurada. També podem veure una garita a un dels angles. A l'interior hi ha restes de la torre circular del segle XI que va donar origen al castell. També es poden veure altres sales i dependències, com les quadres, els cellers o la masmorra. És visitable.