Castell de l'Aranyó
(Els Plans de Sió - Segarra)

Plans de Sió - Castell de l'Aranyó, escut dels Folcràs

Plans de Sió - Castell de l'Aranyó, escut dels Folcràs (Foto: Albert Esteves, 2015)

Plans de Sió - Castell de l'Aranyó (Foto: Alberto González Rovira, 2015)

Situació L'Aranyó
El lloc de l'Aranyó està documentat des de l'any 1044 i va restar vinculat als comtes del Pallars fins al segle XIV. Després de diverses compra-vendes, l'any 1393 va ser adquirit per Arnau d'Alta-riba. Els Alta-riba en van mantenir la possessió fins que l'any 1567, Guerau d'Alta-riba el ven a Francesc d'Assís Agulló, senyor de BelIveí. Segons Agustí Duran i Sanpere, dos anys després es van dur a terme les obres de remodelació del castell. L'any 1601 va passar a mans dels Folcràs, família d'origen rossellonès, l'escut de la qual podem veure a la porta de l'edifici. A la fi d'aquell segle Jerònia de Folcràs, pubilla, es va casar amb Antoni de Pedrolo, i la titularitat del castell va passar així a mans de llur fill, Ciril de Pedrolo. L'any 1918 hi va néixer el famós escriptor Manuel de Pedrolo.

El castell que, amb poques modificacions, ha arribat als nostres dies va ser construït al darrer terç del segle XVI. És una mole compacta, de planta trapezial, amb una torre adossada. està construït amb carreus de mida irregular, ben tallats i disposats en filades. Té un portal adovellat i diverses finestres, algunes amb motllura conopial, altres amb guardapols, i al pis superior una galeria d'arquets de mig punt. Hi ha restes d'un matacà i de la corsera que envoltava la torre.