Panteó Leandre Albareda
(Barcelona | Cementiri de Montjuïc - Barcelonès)

Cementiri de Montjuïc - Panteó Leandre Albareda

Cementiri de Montjuïc - Panteó Leandre Albareda (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorLeandre Albareda Petit, Antoni Rovira Rabassa / Manuel Fuxà, Josep Campeny (escult.)
Situació Cementiri Montjuïc. Agr. 5ª, núm. 1
El mateix Leandre Albareda, autor del projecte general del Cementiri, es va encarregar de dissenyar el mausoleu familiar, erigit l'any 1889. Va comptar amb la col·laboració de l'arquitecte Antoni Rovira Rabassa i dels prestigiosos escultors Manuel Fuxà i Josep Campeny, a banda dels més destacats artesans de l'època. Està situat en un promontori, al bell mig d'una plaça circular amb escalinata, a la qual s'arriba per una avinguda amb panteons i sepulcres a banda i banda. En el seu disseny es fa evident la influència egípcia que va estar força de moda en la primera etapa del Cementiri. Damunt d'un gran pedestal tronco-piramidal s'alça un obelisc que sembla apuntar cap al Cel, ornat amb baixos relleus de flors. Presideix en conjunt un àngel sedent de marbre, obra de Josep Campeny. Vestit a la manera clàssica, té a les mans la palma de la victòria sobre la mort i les flors de cascall o dormidora, símbol del somni etern.