Panteó germans Collasso i Gil
(Barcelona | Cementiri de Montjuïc - Barcelonès)

Cementiri de Montjuïc - Panteó Collasso i Gil

Cementiri de Montjuïc - Panteó Collasso i Gil (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorJosep Majó / Josep Reynés (escult.)
Situació Cementiri Montjuïc. Agr. 2ª, nº 48-51
És un panteó de grans proporcions, tipus capella, que quan es va construir, l'any 1901, era el més gran del cementiri. Està concebut seguint els més estrictes paràmetres del neogòtic, amb un ampli desplegament de tot el catàleg ornamental propi d'aquest estil: arcs ogivals, pinacles, arqueries cegues, gàrgoles, impostes florals, dossers... És remarcable la gran llanterna central, en forma de cimbori octogonal, que reforça la sensació de verticalitat. Lamentablement s'ha perdut la creu i l'agulla que el coronaven. Cal ressenyar també la reixa de la porta, un notable treball modernista de Josep Basons, així com els vitralls, obra d'Antoni Rigalt.

Josep Collaso i Gil (1857-1926) va ser un important polític català, alcalde de Barcelona en tres ocasions, impulsor de la primera escola municipal de la ciutat.