Cementiri de Montjuïc
(Barcelona | Cementiri de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Cementiri de Montjuïc

Barcelona - Cementiri de Montjuïc (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorLeandre Albareda Petit
Situació Mare de Déu del Port, 56-58
InterèsEspecial interès Interessant
El Cementiri de Montjuïc, oficialment Cementiri del Sud-oest, ocupa el vessant meridional de la muntanya de Montjuïc. Els seus orígens es remunten a l'edat mitjana, quan hi va haver en aquest indret un cementiri jueu. El cementiri actual, planificat per l'arquitecte Leandre Albareda, va ser inaugurat l'any 1883, en època de l'alcalde Rius i Taulet, i va ser promogut per tal de solucionar la manca d'espai del cementiri del Poble Nou, a causa de l'enorme expansió demogràfica que va patir la ciutat durant la segona meitat del segle XIX. Amb molt poc temps es va convertir en cementiri de la burgesia barcelonina i les grans famílies d'industrials, financers, polítics o indianos enriquits a les colònies, a mesura que anaven construint les seves fastuoses cases a l'Eixample, feien alçar alhora els seus panteons o hipogeus com a mostra del seu nivell social i del seu potencial econòmic. L'any 1890 ja s'hi havien construït 6.000 hipogeus i 70 panteons, i el creixement va continuar durant les dècades posteriors amb la mateixa empenta.

En l'actualitat el cementiri de Montjuïc és un veritable museu a l'aire llibre que ens permet contemplar obres arquitectòniques i escultòriques d'un extraordinari nivell, amb arquitectes de renom com Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner o Enric Sagnier, i els millors escultors del Modernisme i el Noucentisme com Clarà, Llimona, Arnau, Campeny, Atché o Clarasó. La ruta artística que ofereix el mateix Cementiri ens permet realitzar un passeig pels diversos estils artístics de la Catalunya del XIX i del XX. Hi ha també una ruta històrica que recorre les sepultures d'alguns dels personatges més rellevants de la història del país enterrats en aquest cementiri. El crematori és una obra de l'arquitecte Francesc Rius Camps, de 1997.

Cal advertir que per poder fer fotos s'ha de demanar permís per escrit a l'administració de Cementiris de Barcelona.