Castell - Palau Episcopal
(Rupià - Baix Empordà)

Rupià - Castell-Palau Episcopal

Rupià - Castell-Palau Episcopal (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Plaça d'Avall
La plaça d'Avall, i els carrers Ample, Xifrers i Sant Esteve delimiten l'espai que havia ocupat l'antic castell medieval de Rupià. La primera referència documental d'aquest castell és de l'any 1220, tot i que hem de suposar que un segle abans ja hi deuria haver una primera construcció, potser una casa forta, en època de Guerau de Rupià. Se sap que l'any 1268 va ser venut, amb tot el seu terme, per Guillem de Rupià al bisbe de Girona, Pere de Castellnou. El palau gòtic que ara podem contemplar es deu correspondre a la part noble del castell medieval, refeta, segons Antoni Pladevall, per Arnau de Mont-rodon (1335-48), paborde i després bisbe, per servir de residència dels bisbes de Girona. Cal suposar que a mitjan segle XV, després dels terratrèmols de 1427, es dugués a terme una profunda reforma que li va atorgar el seu aspecte actual. Al seu interior hi ha una gran sala amb arcs diafragmàtics. S'ha perdut la portada principal, però podem contemplar dues finestres coronelles, una de les quals és trigeminada i pràcticament idèntica a les del monestir de Vilabertran.

Als anys trenta del segle XX va ser habilitat com a Casa de la Vila i actualment roman com a propietat municipal. L'any 2007 es va efectuar la darrera restauració.