Torre de Sant Joan del Clot de la Mel
(Barcelona | El Clot - Barcelonès)

Barcelona - Torre de Sant Joan del Clot de la Mel

Barcelona - Torre de Sant Joan del Clot de la Mel (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

Barcelona - Torre de Sant Joan del Clot de la Mel (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Plaça Valentí Almirall
Es coneix també amb els noms de Ca la Vila o Can Casas. És una masia l'origen de la qual cal remuntar-lo a començament del segle XIII, quan el rei Pere el Catòlic en feu donació a l'orde de l'Hospital o de Sant Joan de Malta. Entre els segles XV i XVIII hi ha molta documentació relacionada amb aquest alou, que va pertànyer a l'orde fins a la desamortització del segle XIX. Sembla que l'edifici va patir força durant el setge de Barcelona el 1714 i acabada la Guerra es van fer diverses reformes. Amb tot, encara conserva l'estructura dels segles XVI-XVII, amb pati central de galeria porticada i es conserven les dues capelles que posseïa.

Actualment forma part de l'Escola Casas, obra de Josep Goday, de l'any 1930.