La Farinera del Clot
(Barcelona | El Clot - Barcelonès)

Barcelona - Farinera del Clot, maquinària antiga

Barcelona - Farinera del Clot, maquinària antiga (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

AutorJosep M. Pericas Morros / reforma: Carlos Sanfeliu & José Abascal
Situació Gran Via de les Corts Catalanes, 837
InterèsEspecial interès Interessant
La Farinera de Sant Jaume era una antiga empresa dedicada a la molta de blat, una de la vintena que hi havia al barri de Sant Martí a la fi del segle XIX. Va ser construïda entre els anys 1908-9 en maó vist i estructura interna de ferro i era propietat d'Andreu Gallarda i Campanyà, el qual havia fet construir al mateix solar uns magatzems i sitges, l'any 1892. Es conserva només l'edifici més gran d'un complex que en comprenia tres.

Va estar en funcionament fins a l'any 1991 i, des d'aleshores, els veïns van reivindicar el seu ús com a equipament cultural. Va ser expropiada l'any 1995 i quatre anys després es va remodelar, mantenint gran part de les antigues estructures i bona part de la maquinària. Entre 1997-99, es va afegir un component transversal amb façanes de vidre, molt ben integrat a l'edifici antic.