Castell de Gàver
(Estaràs - Segarra)

Estaràs - Castell de Gàver

Estaràs - Castell de Gàver (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Gàver. Turó al capdamunt del poble
Situat al turó que hi ha sobre el petit poble de Gàver, no gaire lluny de les cases, de les quals les separa un fossat d'uns deu metres. En resta només, mig enderrocada, una torre cilíndrica de gran diàmetre construïda sobre la roca. Està bastida amb carreus força regulars, ben tallats i arrenglerats. Tenia la cambra inferior de planta quadrada tot i que actualment està colgada per la runa. Hi ha força carreus dispersos al voltant de la torre.

El castell va ser construït al segle XI i formava part de les fortificacions de frontera del riu Sió. Està documentat des de l'any 1035, quan formava part de les possessions del comtat de Cerdanya. Poc després degué passar als Cardona i d'aquests als Cervera, al segle XII. En aquesta època apareix la família dels Gàver com a castlans de la fortalesa. L'any 1251 el castell va passar a mans del rei Jaume I. L'any 1370, Pere el Cerimoniós va vendre'l als Queralt. Va retornar anys després a la monarquia però tornar a passar a mans particulars abans del segle XVII. Durant aquest segle i el següent fou propietat dels Muntaner.