Santa Maria de Gàver
(Estaràs - Segarra)

Estaràs - Santa Maria de Gàver (Foto: Albert Esteves)

Estaràs - Santa Maria de Gàver i castell, a l'esquerra

Estaràs - Santa Maria de Gàver i castell, a l'esquerra (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Gàver. Turó al capdamunt del poble
InterèsEspecial interès Interessant
L'erecció d'aquesta església degué estar vinculada al veí castell de Gàver, construït durant el primer terç del segle XI. En la seva configuració actual, l'edifici presenta trams de la construcció primitiva (façanes meridional i de ponent i restes de l'absis antic) i altres corresponents a una ampliació posterior (segles XIII-XIV). Aquesta ampliació va consistir en l'afegit d'una nau paral·lela a la primitiva i la cobertura de les dues amb volta apuntada. Es construí aleshores la capçalera carrada que va substituir l'absis semicircular antic. De la construcció original cal destacar dues finestres geminades, una a la façana oest i l'altra a la façana sud, amb columna i capitell trapezial.