Castell d'Estaràs
(Estaràs - Segarra)

Estaràs - Castell d´Estaràs

Estaràs - Castell d´Estaràs (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Estaràs. Carrer del Castell
L'edifici actual del castell d'Estaràs s'assembla ben poc al que degué construir-se al segle XI, a l'època de la conquesta i repoblació cristiana de la comarca. En època tardo-gòtica es va reconvertir en un gran casal senyorial, el qual, amb alguns afegitons del segle XVIII i de la restauració moderna, manté bàsicament la seva fesomia original. A la façana principal, on hi ha el portal adovellat i restes d'un matacà defensiu, hi destaquen dues finestres geminades de tradició gòtica i una altra de perfils motllurats amb escuts a la llinda.

El castell està documentat des del segle XII. Al segle següent pertanyia a la família Cervera, de la qual va passar als Cardona i després a la corona aragonesa. Entre els segles XV i XIX va ser propietat per la família Vilallonga.