Castell d'Alta-riba
(Estaràs - Segarra)

Estaràs - Castell d'Alta-riba (Foto: Albert Esteves)

Estaràs - Panoràmica des del castell d'Alta-riba

Estaràs - Panoràmica des del castell d'Alta-riba (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Alta-riba
El castell d'Alta-riba, esmentat a vegades amb el nom de Sant Miquel, es troba en estat ruïnós però encara es poden identificar alguns dels seus elements més característics, com la torre d'homenatge, el celler, dues cisternes i alguns cups, a més de diversos trams de murs. Al seu costat, i aprofitant-ne els carreus caiguts, es va construir una masoveria, també abandonada.

El castell està documentat des del segle XI. Al segle següent formava part dels dominis dels Cardona i n'eren castlans els Alta-riba. l'any 1238 els drets que tenien els Alta-riba i els Cervera sobre aquest castell van ser venuts al monestir de Santes Creus, el qual en va conservar la senyoria fins l'any 1837.

Actualment l'Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba n'està promovent la restauració.