Castell de Púbol
(La Pera - Baix Empordà)

La Pera - Castell de Púbol, jardí

La Pera - Castell de Púbol, jardí (Foto: Albert Esteves, 2015)

La Pera - Castell de Púbol, jardí (Foto: Alberto González Rovira, 2013)

Situació Púbol. Pujada del Castell, 28
El castell de Púbol està documentat des del segle XI. L'any 1065 era propietat del noble Gausfred Bastons. L'any 1149 Guillem Gausfred, descendent de l'anterior, va vendre el castell als senyors de Llers, una branca dels quals, els Cervià, en van mantenir la possessió fins a la segona meitat del segle XIV. Posteriorment va passar a mans dels Campllong i dels Corbera. Van ser ells els que van transformar el castell medieval en un gran casal gòtic. Descendents dels Campllong-Corbera van ser els Requesens, els Muntanyans-Horta, els Oms, els Tormo, els Batlle i els Miquel.

L'actual edifici és una obra de començament del segle XV, amb importants reformes al llarg dels segles posteriors. Està format per diversos cossos, de tres plantes, articulats a l'entorn d'un pati central molt estret. La façana principal té un portal adovellat de punt rodó. Al pati, amb escales exteriors que comuniquen les tres plantes, hi veiem una finestra coronella trigeminada, una altra renaixentista quarterada i l'escut nobiliari dels Campllong-Corbera-Requesens, barons de Púbol, entre pinacles. Al costat de la casa hi ha un jardí amb elements de diferent època.

Va ser adquirit per Salvador Dalí l'any 1969 quan es trobava en estat d'abandonament. Entre els anys 1982-1984, fou el darrer taller del pintor i un mausoleu dedicat a la seva dona Gala, situat a la sala del Delme.

Són nombroses les intervencions de fantasia o trompe-l'oeil del pintor, així com diversos els objectes que revelen la seva personalitat única.