Sant Pere de Púbol
(La Pera - Baix Empordà)

La Pera - Sant Pere de Púbol

La Pera - Sant Pere de Púbol (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

La Pera - Sant Pere de Púbol (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Púbol. Carrer de Gala-Dalí
L'església de Sant Pere de Púbol era en origen la capella del castell, al costat del qual està situada. Està documentada des de l'any 1020 i va esdevenir parroquial en erigir-se la nova parròquia de Púbol, l'any 1335. En aquella època es deuria remodelar l'edifici tot i que la seva fesomia actual la va adquirir en la reconstrucció efectuada per Bernat de Corbera, enllestida l'any 1435*.

Consta d'una sola nau, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis poligonal. La façana principal compta amb una gran rosassa i un portal tardo-gòtic de mig punt, amb nervadures, presidit per l'escut dels Campllong-Corbera. Al segle XVI s'hi afegí una capella lateral i al XVII una altra, juntament amb el cor. La sagristia és del segle XVIII. El campanar de torre va ser afegit al segle XIX en dues etapes (1856 i 1887), projectat per Martí Sureda i Deulovol.

Procedeix d'aquesta església el magnífic retaule de Sant Pere de Púbol, una de les obres mestres de Bernat Martorell, actualment al Museu d'Art de Girona.

*Diverses fonts esmenten erròniament com a període constructiu els anys 1327-1341, informació que ja va ser desmentida per Josep M. Marquès a la seva obra "La paròquia de Púbol", 1998.