Sant Julià d'Estaràs
(Estaràs - Segarra)

Estaràs - Sant Julià, pica beneitera (Foto: Albert Esteves, 2015)

Estaràs - Sant Julià, làpida sepulcral

Estaràs - Sant Julià, làpida sepulcral (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Estaràs. Plaça de l'Església
Va ser inicialment sufragània de Santa Maria de Gàver. Degué ser construïda en època romànica però la seva actual fesomia és fruit d'una reforma posterior, probablement del segle XIV, amb algunes modificacions més tardanes. Consta d'una sola nau, sense absis, amb capelles laterals a mode de creuer i un cor a la part del frontis. A la façana de migdia hi ha restes de la porta antiga, ara tapiada. A la mateixa façana s'hi va afegir un campanar d'espadanya, de dos ulls. El portal actual és adovellat, de punt rodó, amb guardapols i impostes, típic del segle XIV.

A l'interior de l'església es conserva una pica baptismal que podria ser d'època romànica (entre els segles XI i XIII). També hi podem veure la lauda sepulcral, amb escut, de la família Vilallonga.