Amorós
(Sant Guim de Freixenet - Segarra)

Sant Guim de Freixenet - Llinda d'Amorós (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Guim de Freixenet - Pou de pedra a Amorós

Sant Guim de Freixenet - Pou de pedra a Amorós (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació A llevant de Sant Guim. Accés des de ctra. B-100
Amorós és un petit nucli molt proper a l'actual cap de municipi, format per unes poques cases i una petita capella. En època medieval va tenir un castell, alguna resta del qual encara es conserva a l'interior del pati d'una de les cases. Està documentat des de l'any 1064 i es coneixia amb el nom de Moror. Formava part de comtat de Manresa, dins el terme de Copons. Des de l'any 1120 va pertànyer a la canònica de Cardona.

És segur que les pedres d'aquell castell medieval van servir per bastir les cases del voltant. En una d'elles hi llegim la data de 1692. En aquella època només hi residien 3 famílies.