Sant Joan de Palamós
(Sant Guim de Freixenet - Segarra)

Sant Guim de Freixenet - Sant Joan de Palamós

Sant Guim de Freixenet - Sant Joan de Palamós (Foto: Albert Esteves, 2015)

Situació Palamós
Necessita intervenció urgent
El poble de Palamós, situat prop del torrent del Prat i accessible per un camí rural que surt de la Rabassa, està actualment ruïnós. Havia tingut un castell, documentat l'any 1087 entre les possessions d'Adelaida de Cardona. A començament del segle XVI pertanyia als Comalada i al segle XVIII, als Meca de Cervera. Hem de suposar que l'església degué ser construïda també al segle XI però l'edifici que encara podem veure, en estat ruïnós, és molt posterior, potser del segle XVII. Tenia un portal de llinda monolítica i un campanar d'espadanya. A l'interior encara es poden veure les arrencades de les voltes de creueria i la fornícula que presidia el presbiteri.

El seu estat actual encara permet una restauració fidel però, si no es fa res, en poc temps pot ensorrar-se del tot.