Castell de Sant Guim de la Rabassa
(Sant Guim de Freixenet - Segarra)

Sant Guim de Freixenet - Castell de Sant Guim de la Rabassa

Sant Guim de Freixenet - Castell de Sant Guim de la Rabassa (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Guim de Freixenet - Castell i convent de Sant Guim de la Rabassa

Sant Guim de Freixenet - Castell i convent de Sant Guim de la Rabassa (Foto: Albert Esteves, 2015)

Sant Guim de Freixenet - Castell i convent de Sant Guim de la Rabassa (Foto: Antoni Gallardo - Arxiu C.E.C.-, 1931)

Situació Sant Guim de la Rabassa. Carrer del Castell
Necessita intervenció urgent
El lloc de Sant Guim de la Rabassa està documentat des de la segona meitat del segle XI. Va pertànyer als Anglesola i posteriorment (segle XIV) als Sa Cirera. Des del segle XVI van ser els seus senyors els Calders-Marlés. Està situat al costat mateix del convent que els jesuïtes van alçar al segle XVIII, a la part alta del nucli vell del poble.

De l'edifici medieval només en resten alguns vestigis al pati del convent. L'edifici que ens ha restat, pràcticament enrunat, era un gran casal senyorial, de planta rectangular, amb planta baixa, dos pisos i golfes. Està construït amb carreus de pedra del país, de mida petita, ben alineats, especialment a la planta baixa. Pràcticament només en resta una façana sencera, on hi ha una porta i alguna finestra on s'endevina el motlluratge típic dels finestrals del segle XVII, època e la qual es degué produir la transformació del castell en palau senyorial.